Güvenli İnternet Nasıl Kullanılır?

Güvenli İnternet Nasıl Kullanılır?

Güvenli internet : İşbirliği ağının misyonu ,çocuklara ve gençlere pozitif, güvenli ve etkili, internet, yanı sıra diğer çevrimiçi ve mobil teknolojileri kullanmayı hedeflemektedir..  Eğitimciler, veliler, medya, ve diğer tüm ilgili kişiler tarafından özellikle çocuklar ve gençlerin vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk  gerektirir.

12.01.2023 103

Güvenli internet : İşbirliği ağının misyonu ,çocuklara ve gençlere pozitif, güvenli ve etkili, internet, yanı sıra diğer çevrimiçi ve mobil teknolojileri kullanmayı hedeflemektedir..  Eğitimciler, veliler, medya, ve diğer tüm ilgili kişiler tarafından özellikle çocuklar ve gençlerin vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk  gerektirir.                  

      Yeni dijital teknolojiler, çocuklar ve gençler için fırsatlar sunar. Bugün Online dünya,çocukların yaşamlarının önemli bir parçası: onlar iş, yaşam ve oyun her yönüyle teknoloji ile iç içe, 'Dijital Çağın' çocukları olarak büyüyorlar.Bu noktada interneti güvenli internet eğitimi verilmelidir.Başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların bilinçli birer 'Dijital Vatandaş' olmalarını sağlamak amacıyla 'Dijital Vatandaşlık algısının oluşturulması, güvenli internet kullanımına teşvik etmektedir.

Daha fazla bilgi için linki tıklayınız        Çocuklar için daha iyi internet    Türkiye Güvenli İnternet Günü Komitesi

İnternet Bilgi İhbar Merkezi

Bilgisayar ve İnternet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

meb_iys_dosyalar/40/05/703574/dosyalar/2020_11/23162119_YNTERNET_GUVENLYYY.pdf

Sevgili Çocuklar,

 

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi, haklarımızı özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. İletişim özgürlüğü içinde yer alan Internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların İnternetten güvenli bir şekilde yararlanmalarını sağlamak açısından önem taşımaktadır.

Sizlerin daha bilinçli ve güvenli Internet kullanıcıları olmanızı sağlayacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

1-     Her şeyden önce Internet ve bilgisayarda çok fazla vakit geçirmeyin. Oyuna, kitap okumaya, spora ve sanata vakit ayırın. Internet ve bilgisayar kullanma sürenizi aileniz ve öğretmenlerinizle konuşarak karar verin.

2-     Bilgisayarın önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın, kambur oturmayın; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın.

3-     Ailenizle ve okul öğretmenlerinizle birlikte sizin yaşınıza uygun ve sizin için güvenli olan Internet sitelerinin adreslerini belirleyin. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın sık kullanılanlar bölümüne kaydedin. Böylece bu sitelere giriş işleminiz daha kolay olacaktır.

4-     İnternette mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.

5-     Internet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.

6-     Ziyaret ettiğiniz sitenin güvenlikle ilgili sorularını dikkatlice okuyun, sitenin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri verin. Ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.

7-     Ailenizin ebeveynlerinizin izni olmaksızın, adresiniz, okulunuzun adı, telefon numaranız, ebeveyninizin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgilerinizi Internet sohbet ortamında kimseye vermeyin.

8-     Internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.

9-     İnternet ortamında, sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz Internet ortamından çıkın ve ailenize haber verin.

10-Bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka ailenize ve öğretmeninize danışın. Ailenizin ve öğretmeninizin uyarılarını dikkate alın.

11-İnternet ortamında yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınızda olmayabilir. Kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili sizi yanıltabilirler. İlk defa karşılaştığınız yeni mesaj ve kişileri mutlaka ailenize gösteriniz.

12-Ailenize sormadan Internet ortamında alış veriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kart numaraları bilgilerinizi vermeyiniz.

13-İnternet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken, ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.

14-İnternet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin; lütfen onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.

15-İnternet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmayınız.

16-Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarınızla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba kelimeler kullanmayınız. Kibar ve güzel bir dil kullanınız.

17-Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmek saldırganlık olarak anlaşılabilir. Bu tür iletişimden uzak durunuz. Size karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarınız. Uyarılarınızı dikkate almayanlarla iletişimde bulunmayınız, Internet ortamından çıkınız.

18-İnternet ortamında size karşı kaba dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden kişileri ailenize haber verin; emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bilgi verin.

19-İnternet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve İnterneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.

20-Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların Internet kafelere alınmaması gerekiyor. Yaşınız tutmadığı halde sizi kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala siz dikkat edin.

Bu önerileri okuduğunuzda anlamadığınız bölümleri velilerinize ve öğretmenlerinize sorunuz, birlikte fikir alış verişinde bulununuz.

23-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-202023-11-2020

 

22-11-2020

Kaynak: http://etwinningonline.eba.gov.tr/lesson/guvenliinternetnedir/